Miten laskemaan sitten pääsee? Missä voin aloittaa ja millaisia apuvälineitä on tarjolla?

Miten aloittaa?

Lumilautaharrastuksen voi aloittaa melkein missä tahansa missä on lunta ja loiva tasainen mäki. Hiihtokeskuksessa pääsylippuna toimii hissilippu. Harjoittelurinteessä ei aina vaadita  hissilippua. Avustaja laskee hiihtokeskuksissa ilmaiseksi.

Lumilautaopetus

Opetusta lumilautailuun tarjoavat hiihtokoulut. Tarjolla on usein sekä yksityis- että ryhmätunteja. Useasta hiihtokoulusta löytyy myös osaamista soveltavaan lumilautaopetukseen. Hiihtokoulujen yhteystiedot löydät kootusti täältä: http://www.ski.fi/shky-info/shky-ry/.

Ainakin seuraavissa hiihtokouluissa on soveltavan lumilautailun opetusta:

Rukan hiihtokoulu (Hannu Karvonen & Jussi Petäjä)
– Pyhän hiihtokoulu (Paula Vuolle, erikseen sovittaessa/pääasiassa loma-aikoina)
– Vuokatin hiihtokoulu
– Levin hiihtokoulu (Pepe Vainikainen ja Johanna Åkerlund)
– Ruskotunturi Oulu (Hannu Karvonen, erikseen sovittaessa)
– Ukkohallan hiihtokoulu (Hannu Karvonen, erikseen sovittaessa)
– Ylläksen hiihtokoulut
– Kasurilan hiihtokoulu Siilinjärvi (Anu Hämäläinen)
– Tahkon hiihtokoulu Nilsiä (Anu Hämäläinen)
– Hirvensalo Turku (Ilo Ski ry http://www.iloski.fi/ , Larri Vermola ja Laura Kause)
– Talman hiihtokoulu Sipoo (Etukäteen sovittaessa Mauri Kukka)
– Messilän hiihtokoulu Lahti  (Sami Martikainen ja Anna Kemppainen)
– Sveitsin hiihtokoulu Hyvinkää (Tomi Vuori, Vesa Visa, Jouni Jääskinen, Liisa Tihtonen, Riikka Lassila)
– Saariselän hiihtokoulu (Aleksi Joroinen)
– Swinghill Espoo (Ville Malm)
– Sappeen hiihtokoulu (Vesa Visa)
– Mielakan hiihtokoulu

– Kokonniemen hiihtokoulu Porvoo (Juliana Stolt ja Paula Vuolle)

Etelä-suomen hiihtokeskuksissa opettajaksi soveltavaan lumilautailuun voit myös tiedustella Kati Suvantoa kati.suvanto@gmail.com, Hanne Hämäläistä hanneh-hotmail.com, Kimmo Kolehmaista kjkolehmainen@gmail.com ja Paula Vuolletta paula.vuolle@live.com (erityisesti Special Olympics).

Myös kaverit ja tuttavat voivat toimia hyvinä ohjaajina lajin pariin pääsemiseksi. Katso vinkit lumilautailun aloittamiseen SHKY:n videolta

 

Varusteet

Lumilautailemiseen tarvitaan lumilauta (noin 20cm laskijan pituutta lyhyempi), kengät, siteet, kypärä, vedenpitävät talvivaatteet ja lumisateen sattuessa lasit. Hiihtokeskuksista voi vuokrata välineitä lumilautailun harjoitteluun. Omia välineitä hankittaessa kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja sopivien välineiden valitsemiseen. Välineitä myy mm. alan erikoisliikkeet ja urheilukaupat. Käytettyjä välineitä voi hankkia mm. Lumilautailu ostaa ja myy –facebook ryhmästä, kierrätyskeskuksesta, nettikirpputoreilta jne.

Apuvälineet

Soveltavan lumilautailun apuvälineitä pystylaskemiseen saa vuokralle netin kautta osoitteesta www.välineet.fi (Malike ja Solia). Lumilautailun apuvälineet on lueteltuna yleensä laskettelun alla (Riderbar, Snowing, pitkät tukisukset, kärkipidikkeet ja liinat). Kelkkalautailun apuväline Twinrider löytyy Malikkeelta (lasten koko) ja Solialta (aikuisten koko).

Lue apuvälineistä tarkemmin: https://kaikkisnoukkaa.com/2018/11/15/kaikki-snoukkaa-tukea-soveltavan-lumilautailun-apuvalineista/

Apuvälineitä esillä alla olevalla videolla:

Ei muuta kuin ennakkoluulottomasti mäkeen ja nauttimaan maailman parhaasta harrastuksesta!

Kokeilutapahtumat

VAU ry:n koordinoimissa Lumitapahtumissa pääsee kokeilemaan soveltavaa lumilautailua osaavan opettajan kanssa. Lue lisää: https://www.vammaisurheilu.fi/liikunta-ja-urheilu/harrasteliikunta/lumilauantait

Tuet ja avustukset

Vammaislautailuun on mahdollisuus hakea apurahaa tai stipendiä (Startti-stipendi, hakuajat lokakuu ja helmikuu) välineisiin, kilpailumatkaan tai muuhun harrastamiseen liittyvään. Lisätiedot: www.vammaisurheilu.fi

Kilpaileminen

Suomessa lumilautailussa kilpaillaan yleisissä sarjoissa, ja tarvittaessa vammaisurheilijoille järjestetään omat kilpailusarjat. Lautailussa voit edetä alaraaja tai yläraaja rajoitteisena Paralympialaisiin tai kehitysvammaisena lautailijana Special Olympics -kisoihin. Maailman parhaat kuurot ja kuulovammaiset lautailijat kilpailevat Deaflympics-maailmankisoissa ja kuulovammaisten MM-kisoissa. Elinsiirron saaneet laskijat ja lumilautailevat dialyysipotilaat voivat kilpailla World Transplant Games -maailmankisoissa.

Kilpailulajina paralumilautailu on virallistettu vuonna 2012. Paralympialaisissa laskettiin ensimmäisen kerran lumilautailussa Sotshissa vuonna 2014. Lajina paralympialaisissa on lumilautakrossi ja Banked Slalom.

Krossissa laskijat laskevat rataa, jossa on erilaisia muotoja kuten hyppyreitä, aaltoja eli rollereita ja kallistettuja käännöksiä eli bankkeja. Karsintakierroksella jokainen laskija laskee radan kahdesti. Nopein lasku jää voimaan ja 8 nopeinta naista ja 16 nopeinta miestä etenee pudotuslaskuihin. Pudotuslaskuissa ei mitata aikaa vaan radalle lähetetään samanaikaisesti kaksi laskijaa  ja ensiksi maaliviivan ylittänyt etenee kilpailussa. Näin jatketaan kunnes jäljellä on neljä finaalilaskuihin edennyttä laskijaa, jotka ratkaisevat mitalit.

Banked Slalom rata poikkeaa lumilautakrossiradasta siten, että siinä ei ole hyppyreitä vaan enemmän kallistettuja käännöksiä ja rollereita. Banked Slalom radalla lasketaan yksi kerrallaan ja nopeiten radan laskenut on voittaja. Jokaisella laskijalla on kolme laskua.

Kuka sitten voi osallistua paralumilautakisoihin? Lumilautailussa lasketaan naisten ja miesten sarjoissa, kolmessa eri luokassa. Ennen kuin laskija saa kilpailuluvan, käy hän läpi luokitteluprosessin. Luokittelussa selvitetään miten laskijan vamma haittaa hänen lumilautailemistaan. Mikäli laskija täyttää luokittelun minimivammavaatimukset hän saa luokituksen. Luokittelun tarkoituksena on taata mahdollisimman tasapuolinen kilpailu, jossa tuloksen ratkaisee urheilijat taito ja suoritus ei vamman vaikeusaste.

Vammaluokat

Lumilautailussa kilpaillaan kolmessa eri vammaluokassa: SB-LL1-2 ja SB-UL. Vammaluokat SB-LL1-2 on tarkoitettu urheilijoille, joilla on vammoja jaloissa kun taas vammaluokka SB-UL on tarkoitettu urheilijoille, joilla on vammoja käsissä. Lumilautailu on kehittyvä laji ja sen suosion kasvun myötä luokittelujärjestelmää tullaan päivittämään vähitellen.

  • SB-LL1: Vammaluokan SB-LL1 urheilijoilla on joko merkittävä vamma yhdessä jalassa, kuten esimerkiksi reisiamputaatio tai keskivaikeita vammoja molemmissa jaloissa, kuten esimerkiksi merkittävää lihasvoiman puutosta. Urheilijoiden vammat vaikuttavat heidän tasapainoonsa, lumilaudan hallintaan sekä maaston mukailukykyyn.
  • SB-LL2: Vammaluokan SB-LL2 urheilijoilla on yhdessä tai molemmissa jaloissa lievempiä vammoja kuin vammaluokan SB-LL1 urheilijoilla, kuten esimerkiksi sääriamputaatio.
  • SB-UL: Vammaluokan SB-UL urheilijoilla on vammoja yläraajoissa, mikä vaikuttaa urheilijan tasapainoon mäkeä laskiessa.

Kilpailukelpoiset vammat:

Heikentynyt lihasvoima, atetoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia

(lähde: Paralympiakomitea)

 

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n uusi luokittelukoodisto tuli voimaan vuoden 2017 alussa. Katja Saarinen Suomen Paralymiakomitesta selvittää asiaa näin:

”Uuden koodiston mukaisesti, kun urheilija tulee ensi kertaa luokitteluun, katsotaan ensin onko urheilijalla sellaista vammaa, että hän voi kilpailla paralympialaisissa. Näitä vammatyyppejä – Eligible Impairments englanniksi – on kymmenen. Jos tämä kohta täyttyy, mennään lajikohtaiseen kriteeristöön, eli täyttääkö urheilija sen oman lajinsa minimivammavaatimuksen. Jos minimivamman kriteerit eivät täyty, ei urheilijalla ole tulevaisuutta siinä kyseisessä paralympialajissa. Jos lajikohtainen minimivammakriteeri täyttyy, niin sitten tämä urheilija saa tarkan lajikohtaisen luokituksen.”

Simple as that!

Kysy ihmeessä lisää mikäli pohdit, olisiko paralumilautailu sinulle.

tiina.lindstrom@gmail.com

p.0440988008

Paralumilautailun maajoukkuevalmentaja: Mikko Wendelin

mikko.wendelin@fsa.fi

p.040 126 3760

Lisätietoja paralumilautailusta ja paralumilautailun luokittelusta:

Lumilautailu: Lumilautailu Paralympialaisissa

Lumilautailun viralliset luokittelusäännöt

IPC Lumilautailu

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä:

https://kaikkisnoukkaa.com/tapahtumat/