Miika Honkanen – Intohimoinen näkövammainen lumilautailija

Moi Miika. Aloitetaan perinteisesti eli kertoisitko aluksi hieman meille kuka on Miika Honkanen?

Olen vammaisurheilija ja lajina on näkövammaisten joukkuepallopeli maalipallo. Toimin liikunnan ja urheilun parissa myös ammatin puolesta valmistuttuani liikunnanohjaajaksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 joulukuussa. Vapaa-aikaa ulkoliikunnan lisäksi vietän mielelläni rennosti komiikan, dekkareiden, ystävien ja perheen, sekä hyvän ruoan parissa.

Sä kerroit Tie Tähtiin – videolla, että olet intohimoinen lumilautailija. Miten sä päädyit lumilautailun pariin?  Mikä siinä sua kiinnosti?

Joo, olen intohimoinen lumilautailija ja olen harrastanut sitä kymmenisen vuotta, nuoruudessani näkevänä ja nyt aloittanut uudestaan näkövammaisena. Päädyin lumilautailun pariin harrastaessani laskettelua suksilla ja lautailu vaikutti heti jotenkin kiinnostavammalta kuin laskettelu. Lautailussa kaikenlainen temppuilu vaikutti paljon hauskemmalta ja luontevammalta. En junnuna koskaan oikeen pysynyt vain tasaisella rinteellä vaan aina piti olla jotain kikkailemassa ja temppuilemassa. Lautailu sopi siihen loistavasti. Nykyään lasken suksilla ja laudalla, joiden erilaisia ominaisuuksia
osaa arvostaa ja niistä osaa nauttia monipuolisesti.

Miika 3

Mitä muistoja sulla on lumilautailun aloittamisesta tai opettelusta?

Ensimmäisen kerran kokeilin lautaa muistaakseni vuonna 1999 Vuokatissa. Ensimmäisenä siitä tulee mieleen opettelun tuska ja ensimmäisen kokonaisen mäen laskun voitonriemun. Olin mäessä koko päivän ja punnersin itseäni uudelleen ja uudelleen pystyyn kaaduttuani. Päivän lopuksi pääsin tosiaan mäen alas kaatumatta ja olin aivan fiiliksissä. Seuraavana päivänä laskeminen sujui lasku laskulta paremmin. Lumilautailussa itse laskemisen lisäksi kiinnosti rento meininki ja uuden oppimisen ilo. Lumilautailussa on mielestäni aina ollut hyvä ja rento meininki tekemisessä. Koskaan ei uudet temput lopu, ja jos johonkin kyllästyy niin temppuilee jotain muuta tai laskee kovaa.

Sulla on näkövamma. Haluisitko kertoa vähän tarkemmin siitä? Miten se
vaikuttaa laskemiseen?

Minulla on keskinäisen näön puutos eli näen vain reunaalueilta ja havaitsen vain hahmot. Laskemisessa en näe paljoakaan rinteen tasoeroja, lumen näkyessä lähinnä valkoisena mattona. Laskiessa kovaa näen käytännössä sen mikä meni jo, joten eteneminen jossain tilanteissa on kuin sokkona laskisi. Tämän takia minulla on opas laskija, joka ohjaa minua laskiessa ja takaa turvallisuuden. Tutuissa rinteissä voin esimerkiksi laskea melko vapaasti ja itsenäisesti, jolloin opaslaskija vain ohjaa esimerkiksi muiden laskijoiden ohi ja varoittaa jos vahingossa lasken jotain estettä kohden. Tuntemattomissa rinteissä opaslaskijan rooli on ohjaavampi ja opas käytännössä ohjaa käännös käännökseltä, koska en välttämättä näe esteitä tai mutkia rinteessä.

Miika 1

Minkälaisia juttuja sä tykkäät laskea?

Tykkään laskea kaikenlaista, mutta erityisesti kovaa ja kikkailla. Laudalla haluaisin päästä treenaamaan halfpipea ja päästä temppuilemaan sinne. Sitä en ole näkövammautumiseni jälkeen päässyt tekemään muilla kuin suksilla. Nyt kun olen näkövammautumiseni jälkeen päässyt takaisin laudalle, niin aion kokeilla rajoja ja testata mitä kaikkea näölläni pystyy tekemään. Varmaan taivas on vain rajana ja uskallus…

Minkälainen on ollut sun paras laskukokemus tähän mennessä?

Ensimmäinen kunnon kovaa lasku suksilla näkövammautumisen jälkeen luotettavan sekä osaavan oppaan kanssa. Muistan sen vauhdin ja hyvänolon tunteen kuin eilisen, sillä laskeminen oli ollut poissa elämästäni näkövammauduttuani. Toisena tällaisena tulee nousu taas laudan päälle tuntien kaiken olevan taas mahdollista lumilautailussa.

Mikä susta on lumilautailussa parasta?

Rento meininki, temppuilu ja vauhdin hurma.

Minkälaisia tavoitteita tai unelmia sulla on lumilautailuun liittyen?

Tavoitteena on kokeilla rajoja temppuilussa ja soveltaa laskemista muuallakin kuin tasaisessa rinteessä. Halfpipea olen jo laskenut suksilla ja kokenut sen mahdolliseksi laskea myös näkövammaisena. Joku päivä vedän vielä tyylikkään nosepressin pressiboxissa ja 540 astetta
pipessä.

Miika 2

Onko sulla jotain idoleita lumilautailun parista?

Nuorena tykkäsin paljon Antti Autin tyylistä ja tempuista. Nykyäänarvostan Peetu Piiroisen aitoa ulosantia.

Onko lumilautailuun sun mielestä helppo tulla mukaan jos tarvitsee erityistä tukea?

Henkilökohtaisesti minun on ollut helppo tulla lumilautailun pariin, koska minulla on ollut hyvä taitotaso ennen vammautumista ja olen perehtynyt soveltamiseen jo suksilla ennen kuin nousin laudalle. Sitä en osaa sanoa kuinka helppoa on tulla lautailun pariin, jos on vasta lautailusta kiinnostunut ja tarvitsee erityistukea. uskon kuitenkin sen olevan melko helppoa. Suomesta löytyy melko hyvin ja edullisesti apuvälineitä ja tietoa löytyy varmasti kevyelläkin etsinnällä. Uskon myös tämän projektin tekevän siitä vieläkin helpompaa ja kynnys kokeiluun madaltuu.

Miika 4

Minkälaisia vinkkejä sulla olisi antaa heille, jotka vielä epäröidät omia kykyjään ja mahdollisuuksiaan aloittaa lumilautailua?

Ensinnäkään ei kannata epäillä kykyjään, sillä lumilautailu on ihan kaikille haastavaa aluksi. Rohkeasti vain etsimään ja hankkimaan ohjausta, jolloin oppiminen helpottuu. Suomessa on hyvät mahdollisuudet laskemisen aloittamiseen ja voin suositella lautailua kaikille lämpimästi. Voin väittää kaikkien jäävän koukkuun lautailuun, kun ensimmäisen kerran pääsee kunnolla laskemaan. Lumilautailu on kokeilun arvoista!

Kuvat: Veera Vihervaara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s