Kaikki Snoukkaa – tukea soveltavan lumilautailun apuvälineistä

Teksti: Susanna Tero

Tiesitkö, että snoukkaminen eli lumilautailu on mahdollista, vaikka sinulla olisikin haasteita esimerkiksi tasapainon hallinnassa, liikkumisessa tai näkemisessä?  Lumilautailuun on kehitetty erilaisia apuvälineitä, joiden avulla voidaan tukea ja helpottaa oppimista.

Lumilautailijat tarvitsevat apua ja tukea eri tavalla, osalle riittävät selkeä opetus ja tsemppaaminen, osa tarvitsee yksinkertaisia välineitä päästäkseen alkuun, jotkut tarvitsevat apuvälineitä aina. Oppimisen tärkein elementti on laskijan oma motivaatio!

Snoukkaamaan

Ensimmäisillä kerroilla rinteeseen mennessä tulee varata riittävästi aikaa välineiden sovittamiseen ja siteiden säätämiseen. Sopivia säätöjä kokeillessa kannattaa keskittyä säätämään yhtä asiaa kerrallaan, näin tunnet parhaiten muutoksen vaikutuksen. Pienilläkin siteiden säädöillä voi olla suuria vaikutuksia miellyttävään asentoon ja laudan hallintaan. Siteiden säätämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota laskijoilla, joilla on jalkojen virheasentoja, tai jotka käyttävät proteesia tai muita tukia. Lumilaudan siteet mahdollistavat yksilölliset säädöt molempiin jalkoihin. Säätäminen voi tuntua pitkältä prosessilta, mutta se kannattaa!

Matalan kynnyksen kokeilutapahtumia

Lumitapahtumat ovat koko perheen liikuntatapahtumia, joissa voi ohjatusti kokeilla sovellettua lumilautailua ja välineistöä osaavan ohjaajan opastuksella. Taitava ohjaaja osaa havainnoida vamman vaikutuksia ja soveltaa lumilautailun opetusta. Matalan kynnyksen tapahtumia järjestetään vuosittain muutamissa keskuksissa ympäri maata. Vammaislaskijoilla on mahdollisuus mm. lumilautailun opetukseen yhdessä oman avustajan kanssa. Paikkoja on rajoitetusti ja opetukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Opetukseen voi osallistua myös oman toiminta- tai fysioterapeutin kanssa. Seuraa ilmoittelua: Lumilauantait

Myös laskettelukeskusten hiihtokoulut tarjoavat opetusta lumilautailuun. Tunti kannattaa varata etukäteen ja kysyä soveltavaan lumilautailuun perehtynyttä opettajaa. Kerro rohkeasti eritystarpeistasi, näin opetukseen osataan varata riittävät resurssit ja sopivia apuvälineitä.

Soveltavan lumilautailun välineitä

 

Apuliina

Apuliina voidaan kiinnittää joko lumilaudan kärkeen (nose) tai perään (tail) tarkoitukseen tehdyllä kiinnikkeellä tai tavallisella puristimella. Perään kiinnitetyllä liinalla voidaan kontrolloida laskijan vauhtia. Kärkeen kiinnitetyllä liinalla voidaan vauhtikontrollin lisäksi avustaa käännöksen aloituksessa vetämällä kevyesti käännöksen puoleista liinasta. Liinojen käytöstä voivat hyötyä kaikki lautailijat, joiden tasapaino riittää laudalla seisomiseen.

Kuva: Apuliina

 

Avustusaisa

Avustusaisalla voidaan kontrolloida laskijan vauhtia ja avustaa käännöksen aloituksessa. Aisa kiepautetaan laskijan lantion ympäri ja laitetaan takana ristiin, avustajan veto aisoista on tasainen ja kevyt. Aisan voi rakentaa helposti kahdesta harjanvarresta, joiden välissä on polkupyörän sisärengas. Aisojen käytöstä voivat hyötyä kaikki lautailijat, joiden tasapaino riittää laudalla seisomiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Avustusaisa

Tukisukset

Tukisuksilla tasapainotetaan laskua ja ohjataan käännöksen aloitusta. Tukisuksia voidaan käyttää joko molemmissa, tai vain toisessa kädessä. Tukisuksen pituus säädetään niin, että perusasennossa seistessä hiihtoasennossa oleva tukisuksi koskettaa kevyesti lunta. Paino on laudan päällä tai kanteilla, ei tukisuksen varassa. Tukisuksien käytöstä hyötyvät lautailijat, joilla on esimerkiksi lihasten heikkoutta jaloissa tai vartalon toispuoleinen halvaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Tukisukset

 

Sno-wing

Sno-wing on kehikko, joka kiinnitetään lautailijan lantiolle tukivyöllä. Kehikko on melko painava, joten se soveltuu parhaiten aikuisille. Sillä tuetaan laskijan tasapainoa, autetaan liikkeelle sekä ohjataan käännöksen aloituksessa. Sno-wing soveltuu esimerkiksi lautailijoille, joilla on hahmottamisen, ymmärtämisen tai näkemisen haasteita. Välinettä voidaan avustaa joko laudalla tai suksilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Sno-wing

 

Riderbar

Riderbar on lumilautaan kiinnitettävä tukikehikko, joka auttaa laskijaa tasapainon hallinnassa ja laudan ohjaamisessa. Raiderbar sopii erityisesti laskijoille, joilla on alavartalon lihasten ja hallinnan heikkous, hahmottamisen, ymmärtämisen tai näkemisen haasteita. Laskija voi käyttää erilaisia tukia, kuten ortooseja tai proteeseja. Paljon tukea tarvitsevilla laskijoilla voidaan hyödyntää tukivyötä selän takana, ja hemihanskoja tukemaan otetta. Raiderbarilla pääsee aitoon lautailun tunnelmaan jo ensimmäisellä lautailukerralla. Se soveltuu useimmille lapsille (n. 50 kg asti), jotka pystyvät seisomaan tuettuna. Avustaja tukee laskemista ohjauskahvasta suksilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Riderbar

 

Lumilautailukelkka Twinrider

Twinrider mahdollistaa lumilautailun yksin tai avustajan kanssa. Laskija ohjaa lautaa painon siirron avulla sekä tukikahvoja työntämällä ja vetämällä eli lautaa kiertämällä. Twinriderista on kaksi kokoa: junioreille (55 kg ja 155 cm asti) ja aikuisille. Twinrider soveltuu esimerkiksi pyörätuolia liikkumisessa käyttäville laskijoille, joilla on hyvä istumatasapaino ja kohtuullinen käsien työntö- ja vetovoima. Otetta kahvoista voidaan tukea hemihanskojen avulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Twinrider

 

Kypäräpuhelimet

Kypäräpuhelimet helpottavat erityisesti näkövammaisilla lautailijoilla opaslaskijan ohjeiden kuulemista. Ne myös säästävät opaslaskijan ääntä ja ovat tärkeä turvallisuustekijä, sillä opaslaskijan ohjeet voivat kadota rinteessä tuuleen ja muihin meluääniin. Kypäräpuhelimien käytöstä voivat hyötyä myös lautailijat, joilla on keskittymisen ja hahmottamisen haasteita.

Miika 3

Kuva: Kypäräpuhelimet

 

Apuvälineiden kanssa lumilautailua aloitteleville laskijoille suositeltavin hissi on mattohissi. Avustajalla tulee olla hyvät laskettelutaidot ja rinteessä suoritettu perehtyneisyys apuvälineisiin.

Yksi ajatus artikkelista “Kaikki Snoukkaa – tukea soveltavan lumilautailun apuvälineistä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s